Tjörns hembygdsförening

Årskrönika 2006

feb 6, 2013 | 2006, Dokumentarkiv

Av Mona Axelsson

Årsmöte 22 april 2006
Ett 60-tal medlemmar hade mött upp. De sedvanliga årsmötes-förhandlingarna gick fort och lätt. Inga större frågor var uppe till diskussion och valnämnden hade förberett de olika valen på ett föredömligt sätt.
I september 1949 delades de första Guldmedaljerna för förtjänstfullt arbete i Tjörns Hembygdsförening ut. Det är 28 personer som fått motta denna utmärkelse och den sista medaljen delades ut i maj 1991. Att fortsätta dela ut medaljer blir en alltför stor ekonomisk post. Styrelsen har därför vid ett flertal tillfällen diskuterat frågan om en annan utmärkelse till personer, som under en längre tid gjort betydande insatser för vår förening. Beslutet blev att från och med 2006 skall Bohusläns Hembygdsförbunds hedersnål delas ut.
De första som blev mottagare av hedersnål och en blomma var:06_Dscn2226Mona Jansson och Arne Adolfsson båda 20 år i styrelsen Olle Olausson styrelseledamot i 34 år. Klas Ström, arbete med Medlemsregistret sedan 1990. Judit Johanson och Märta Karlsson, arbete med kaffeservering, Erland Andreasson, arbete med det elektriska. Maja-Lisa och Östen Nilsson, för ideellt och troget arbete.

Därefter var det dags för en kopp välbryggt kaffe med dopp och en stunds samtal med bordsgrannen. Nästa punkt på programmet var ett föredrag av Gunnar Johansson från Tyfta på Orust. På ett lätt och ledigt sätt berättade han om ”Mejeriet på Vräland”. Här några glimtar ur föredraget.
Vrälands mejeri har betytt mycket för bönderna på Orust och Tjörn, det var hit de kunde leverera sin mjölk. Upptagningsområdet sträckte sig över Orust, Flatön, Askerön och Tjörn.
1966 tillkom Skaftö och Bokenäs. Det var som mest 1800 mjölk-leverantörer, idag finns det 20 på Orust och 5 på Tjörn.
Transporten gick till så att ”Mjölkebilen” körde runt och hämtade upp mjölkflaskorna och till sin hjälp hade. chauffören en ”flaskepojk” som stod på flaket och lyfte flaskorna från mjölkbordet till lastbilsflaket. När man kom fram till mejeriet skulle mjölken vägas in. Den flaskan som lyftes sist av skulle lastas först på för returtransport. Med på returtransporten hade fanns också silvaddar, silbrickor, smör och ost som bönderna beställt.
Mejeriet var till att börja med ganska primitivt. Man hade ont om vatten för kylning av mjölken, det fanns inga omklädningsrum, inte ens en stol att sitta på. Åt gjorde man i smörmejeristens rum.
Det arbetade tre personer med att kärna smör. Smöret skars i 1/2 kg bitar som för hand sveptes om med papper. Det kunde tillverkas 500 kg på en dag. 1947 fick man ny vattentäkt och ny brygga för lastning byggdes. 1948 ny affärsbutik med värme. 1949 vägde man in 67 500 kg mjölk. 13 maj 1950 fick man så bygglov till nya mejeriet. 1952 stod nya invägningshallen klar och i april 1953 var hela mejeriet färdigt.
Det blev stor invigningsfest som varade i dagarna tre, det bjöds på smörgås, mjölk eller kaffe. 1953-1960 var de mest intensiva åren på mejeriet. 1953 började man tillverka torrmjölk och det infördes treskift med tre man på varje skift. Denna tillverkning upphörde 1964 då den överfördes till Vänersborg. 1962 började man med mjölk i tetrapack. Mejeriet upphörde 1972. Det fanns en mjölkbil till och det var den bil som levererade mjölk, ost och smör till affärerna.
Här på Tjörn var det Sven Olsson ”Mjölke-Sven” som skötte om de transporterna.

30 april Valborg
06_Dscn2286
Helgonet Valborg, var en anglosaxisk furstedotter som missionerade i Tyskland. Valborg, som har namnsdag den 1 maj, har gett namn åt denna afton. Talet till våren hölls av kommunalrådet Eva Bertilsson Styvén, som inledde med Karin Boyes dikt ”Nu är den väldiga väntans tid”. I sitt tal gick hon in på hur man på olika håll i landet firat Valborg. Seden att tända eldar kommer från Stockholmstrakten. Elden skulle skrämma bort både rovdjur och övernaturliga varelser innan man i maj släppte djuren på bete första gången. Man sjöng, dansade och hade olika upptåg för sej.

När man åt och drack, drack man märg i benen. När nu ljuset och värmen återvänder vill vi hälsa den välkommen. Slut är den mörka tiden från Lucia och fram till Valborg. Hällristningarnas fruktbarhetsriter är kanske en hyllning till våren. Liv och frihet – fred och frihet – liv, värme, frihet, så borde det vara men mycket intresse och ekonomi går åt att döda. Så ett litet frö och det kan bli ett stort liv.
Detta var några lösryckta meningar ur Eva Bertilsson Styvéns tal till våren och hon avslutade det med ett fyrfaldigt leve för våren. Kyrkokören sjöng ännu några sånger. Som en hyllning till Kungen på hans födelsedag sjöngs Kungssången och utbringades ett leve för honom. Det hela avslutades med ”Du gamla du fria”. Därefter blev det kaffe och en stunds trevlig samvaro.

6 maj Vårstädning

Trots att det kom många städvilliga medlemmar finns det plats för flera. Det är många skrymslen och vrår som skall städas, både inne och ute.
Glada skratt och roliga historier hörs från de olika städarna och humöret är på topp, alla, både män och kvinnor, har städradarn på. Ett är då säkert, det är inte lätt att vara dammtuss eller ogräs när det är städdag på Bräcke.
Efter välförättat arbete samlas man till kaffe och smörgås, och ett gratis lotteri. Så är Bräcke välstädat och fint, redo att ta emot sommarens besökare.
Många är de besökare som genom åren berömt föreningen för ett ren, snygg och välordnad hembygdsgård.

17 maj
Guideträff Även den här gången var Vårträffen för våra museivakter välbesökt. Styrelsen informerade om brand – och stöldlarm.
De närvarande fick ställa frågor och ha synpunkter på guidningen. En sak var alla ense om, de söndagar då det inte var något program kom det mycket få besökare. Vad som skall göras åt detta blir en fråga för styrelsen att diskutera. En liten frågelista med vad gamla tjörbuord betydde ingick i underhållningen. Förresten vet du vad Skuddeslös betyder?
Kvällen avslutades med en enkel buffé.
6 juni Nationaldagen
Nationaldagen firades liksom föregående år tillsammans med Hemvärnet, olika Tjörnföreningar och Tjörns kommun.
I år var det särskilt roligt för Hembygdsföreningen, vår ordförande Solveig Persson fick motta kulturpriset för ”Särskilda kulturinsatser 2005”.

Årets Tjörnbo blev missionär Anna Pettersson från Dyrön. Stor föreningsinsats, Marie Eliasson och Tony Nilsson IFK Valla. Bragdmedaljen, Michael Lorentzon roadracingsporten. Stipendiet för unga, Mimi Terris utbildar sig till klassisk sångerska.

Högtidligheterna började i Stenkyrka kyrka med fanborg av Hemvärnet och de olika Tjörnföreningarna. Ture Berntsson och Arne Adolfsson var Hembygdsföreningens fanbärare.
Det hela inleddes med Orgelmusik och därefter spelade Tjörns Bygdespelmän. I en kort predikan talade komminister Liselotte Malmkvist om gränser som skiljer och gränser som förenar oss. Nationaldagskören sjöng därefter ”En vänlig grönskas rika dräkt”.
Efter gudstjänsten tågade de närvarande, med fanborgen i täten, ned till Billströmska folkhögskolan. Här höll akademiledamoten Sture Allén högtidstalet, han utgick från Carl Jonas Love Almqvists ord ”Blott Sverige svenska krusbär har”. Kommunchefen Bo Svensson sjöng ” Sveriges flagga” och ”Land, du välsignade”.

11 juni Växtmarknad

Tjörns trädgårdsförenings växtmarknad var även i år ett omtyckt arrangemang. Många växter bytte ägare och många goda odlingsråd förmedlades.

23 juni Midsommarafton på Bräcke
06_Dscn2510
Det var några spännande timmar på midsommaraftons förmiddag, skulle det bli regn? När klockan närmade sig 14 blåste det en västlig vind uppemot 11 m/sek och molnen skingrades.Klockan 15 när vi slog upp våra portar var det sol och det hela kunde börja.

06_Dscn2539  Parkeringsvakterna fick inte många lediga minuter mellan de tillströmmande bilarna.
Vuxna och barn sågs i ringlande led ställa kosan mot trädgården och när Majstången rests kunde dansen och lekarna börja. Snart klingade tonerna från ”Viljen i veta och viljen i förstå, hur bönderna pläga så havre” och alla de andra gamla ringlekarna ut över nejden, blandat med barnens glada skratt. Lotterier, kaffe, läsk, loppor, allt fick en strykande åtgång, funktionärerna hade fullt upp. När det var dags att stänga, var det trötta men nöjda funktionärer som kunde konstatera att ännu en lyckad midsommarfest på Bräcke var tillända.

2 juli Hembygdens dag

När det var dags för Hembygdens dag hade värmen kommit. Det märktes på deltagarantalet, det var inte lika många besökare som det brukar. En del hade förståeligt nog valt att ta vara på tillfället till bad.

Årets utställning hade temat, ” Tjörn 1906 från Nils Holgerssons perspektiv”.
Utställningen speglade genom foton hur Tjörn såg ut 1906. Nils Holgersson var ju, i Selma Lagerlöfs bok, aldrig på Tjörn.  Men i Mona Olaussons pastisch ”Om Nils Holgersson varit på Tjörn 1906” berättar hon hur det kunde ha gått till om han varit här. (Skriften finns att köpa på museet för 20 kr.) Med på utställningen fanns också ”den store vite”.
Det var Vivan Olaussons flinka fingrar som tillverkat en modell av Mårten gåsakarl. Man fick ta del en verklighetsberättelse som speglade en tjörnpojke, Johan Kristianssons från Mölnebo liv. Johan var född 1 januari 1906 och dog 3 februari 1996. Utställningen blev mycket väl mottagen och många besökande mindes sin skoltid när det var högläsning ur boken. Under oktober månad visades utställningen på Tjörns kommunbibliotek i Skärhamn.
Annars var programmet som förr om åren, äggostystning, kardning och spinning av ull, hardangersömnad, tändkulemotorns dunk m.m.

11 juli Bräcke berättar
Även denna sommar kom Rune Agård och höll en av sina efterfrågade berättarkvällar. Rune har under en följd av år berättat olika teman ur Bräckes arkiv. Alltid lika påläst och intressant att lyssna till.

15 juli Rosuppropet
Rosuppropet var en dag ordnad av Tjörns trädgårdsförening. Det var en del av en riksomfattande inventering av gamla kulturrosor. De besökande kunde få sina okända rosor artbestämda, och samtidigt fick kanske rosexperterna en ny art till sin samling. Det var en hel del som tog tillfället i akt och kom och fick svar på vilken ros man hade.

16 juli Hemvändardag
Tjörns släktforskare har under några år varje sommar ordnat en hemvändardag. I år hade dagen temat ”Gårdsarkiv och gamla dokument”.
Några få besökare hade hörsammat inbjudan, men det varma vädret gjorde att de flesta valde badstranden istället.
Du som läser detta har kanske gamla handlingar rörande Tjörn, vill du dela med dej av dessa kontakta då släktforskarföreningen.

5 augusti Kvarnens dag vid Fjällebro
06_Imgp2399
5 augusti var en stor dag för hembygdsföreningen. Då kunde man i strålande sol återinviga den renoverade kvarnen i Fjällebro.
Programmet började med att Hembygdsföreningens ordförande Solveig Persson hälsade välkomna. Hon berättade bl.a. att restaureringen av kvarnen har kostat 400 000 kr. Därav har föreningen fått 280 000 kr i bidrag av länsstyrelsen, resten har föreningen betalt.
Kvarnen uppfördes 1881 och den siste ägaren och mjölnaren var Arvid Johansson i Fjällebro. 1951 var sista gången Arvid malde på den, och det var då den sista kvarnen som var i bruk på Tjörn. En gammal epok gick med detta i graven. Tjörns bygdespelmän och nyckelharps­gruppen spelade och Fjällebrosonen Olle Olausson sjöng.
En poängpromenad var också ordnad. Invigningstalet hölls av Billströmska folkhögskolans rektor Jan Evert Halldin. Och det var nästan på dagen 47 år efter det att den invigdes efter restaureringen 1959.

Halldin berättade att han 11 år gammal hjälpt sin farfar sälja lotter på det stora kvarnlotteriet som ordnades för att kunna renovera de tre kvarnarna som Hembygdsföreningen äger, Stordal, Fjällebro och Surdal. Den gången fick man in 20 000 kr. Det räckte till att restaurera alla tre kvarnarna, och ändå fick man lite över som blev avsatt till en kvarnfond. Halldin berättade bl.a. om hur viktig kvarnen var förr och hur skickliga mjölnarna var. Sa också att kvarnen inte bara var en arbetsplats utan också en vän. En mjölnare har sagt: ”En trivdes i kwärna, så en kunne stå där natt å da. ” och en annan sa: ”Når de va kallt kunne en stoppe hännera i de varme mjört.”

06_panoramaMed detta var kvarnen invigd och kommer nu förhoppningsvis att stå i minst 50 år till.

9 augusti
Bygudstjänsten med Liselott Malmkvist och Klövedals spelmansgille samlade ett trettiotal personer.

Livets frukter var temat för kvällens betraktelse. Det hela avslutades med kyrkkaffe.

20 augusti Barnens dag på Bräcke
Trots att det regnade och var grått, blev Barnens dag lyckad.Besökarna hade klätt sig i regnställ och stövlar och kunde obehindrade av regnet gå runt bland alla aktiviteter.

06_15_barnensdagDagen till ära kom Selma Lagerlöf till museet, gestaltad av Mona Olausson. Hon anlände klädd i tidstypiska kläder och åkande i vagn dragen av nordsvenska hästen Labben.Mona läste sin egenhändigt skrivna pastisch ”Om Nils Holgersson varit på Tjörn 1906”. Hon berättar i den om vad Nils Holgersson kunde fått uppleva på Tjörn. Berättelsen har viss verklighetsbakgrund ur hennes egen släkthistoria. Är du nyfiken på vad som hände Nils finns berättelsen att köpa på museet.

barnensdag

”Barnens dag på Bräcke 2006” ville ge barnen en glimt av hur det var att leva omkring sekelskiftet 1900. Här kunde de få klappa och kela med höns, kycklingar , kaniner, får och lamm. Hos Mor Malena kunde man smaka på ”kaga i kopp” och Mor Margita bjöd på sagosoppa.
Det gick också bra att få tvätta i balja med tvättbräda och hänga tvätten påstreck. Hur man gör pilbågar, sjömansknopar och tidningsdockor var några andra aktiviteter. När man så kände sig lite frusen kunde man gå in i den varma smedjan och värma sej. Ja, detta var en dag som barnen säkert kommer att minnas och vill uppleva igen. Välkomna tillbaka på Barnens dag.

27 augusti Föreningarnas dag
Föreningarnas dag, sommarsäsongens sista evenemang, gick också i regnets tecken. Tretton olika Tjörnföreningar visade upp sina alster och presenterade sin verksamhet. Lite trångt blev det, eftersom allt fick ske inomhus, men då alla var på gott humör blev trivseln ändå god. En kopp kaffe och en trevlig pratstund i lugn och ro är inte heller fel.

27 oktober Höstmöte
Ett sjuttiotal medlemmar hade hörsammat inbjudan till föreningens Höstmöte på Billströmska folkhögskolan.
Kvällens kåsör var rektor Rolf Vallgren. Han lockade fram många skratt när han på sin genuina västgötska berättade Västgöta-Bengtsson historier. Vissångerskan
Lotta Rossövik från Orust underhöll med visor, några av dem nedtecknade av Olaus Olsson på Bräcke. Även hon bidrog med några historier. De båda kompletterade varandra på ett fint sätt , och den röda tråden blev dialekt. Lotter såldes och de fick som alltid en strykande åtgång.
Ett fall för en detektiv utspelades också under kvällen. Det var mysteriet med de försvunna frallorna. Efter en timmas spännande letande, hittades frallorna inlåsta i köket. Nu gällde det bara att få tag på någon som hade nyckeln dit. Det hela löste sig efter några telefonsamtal och frallorna befriades. Det var för övrigt mycket goda frallor, som den duktiga kökspersonalen på Billströmska brett. Så vi kan konstatera; slutet gott allting gott.

Visor i jultid

Höstens söndags evenemang på Tjörns hembygdsgård 2024 avslutades med ett härligt och stämningsfullt framträdande med Knut och Maria som spelade och sjöng kända och mindre kända julvisor. Salen var fylld med gäster som kommit för att lyssna, fika och hoppas på tur i...

Utflykt till Säby ö och Stenstugan

Onsdagen den 18 september blev ingen vanlig "fixar onsdag" påhembygdsmuseet.Istället åkte 14 stycken aktiva från hembygdsföreningen till stenstugan belägen längs ut på Säby ö.De flesta åkte med på Björn Eskilssons traktorkärra men vi var några som antog utmaningen att...

Fjälebrokvarnens nya vingar är nu på plats

I februari 2023 gick Fjälebrokvarnens vingar sönder efter en kraftig storm.Tjörns Hembygdsförening ansvarar för kvarnens skötsel. Beslut togs iföreningen om att bygga nya vingar. Tjörns Hembygdsförenings egna ”gubbar” med Kåge Gustavsson i spetsen åtog sig att både...

Äpplets historia

Pomolog Anna Holmgren besökte Tjörns hembygdsgård för att berätta om äpplets historia. En intressant föreläsning där hon bl.a. berättade att det redan på 1600-talet fanns äppleträd på tex. Sundsby säteri på Tjörn.Under 1700-talet börjar prästgårdarna plantera...

”Loppor” på Bräcke 3 augusti 2024

Lördagens storloppis med många säljare blev en lyckad tillställning på Tjörns hembygdsgård. Vacker väder, fika och korvförsälning lockade ett stort antal besökare. Hoppas vi kan upprepa aktiviteten nästa år igen! Tack till alla säljare och medlemmar som gjorde dagen...